Crisscross Berlin and Burkina Faso.

Diébédo Francis Kéré was born in 1965 in Gando, Burkina Faso and studied at the Technical University of Berlin. Parallel to his studies, he established the Kéré Foundation, a charitable organization that is dedicated to helping sustainably improve the lives of people in Gando, Burkina Faso, where he reinvest knowledge back into Burkina Faso.

He developes innovative construction strategies that combine traditional building techniques and materials with modern engineering methods.

One of the projects I admire most is this Serpentine Pavilion inspired from the great tree in his home town of Gando, Burkina Faso, where members of the community often meet to reflect about the day.

A great over-hanging roof canopy made of steel and a transparent skin covers the entire footprint of the Pavilion, allowing sunlight to enter the space while also protecting it from the rain. Wooden shading elements line the underside of the roof, creating a dynamic shadow effect that changes with the movement of the sun and clouds.

The wall system is comprised of prefabricated wooden blocks assembled into triangular modules with slight apertures, giving a lightness and transparency to the building enclosure. The composition of the curved walls is split into four fragments, allowing four unique access points to the Pavilion. Completely detached from the roof canopy, these elements allow both the air and visitors to freely circulate.

At the center of the Pavilion is a large opening in the canopy, creating an immediate connection to the sky. In times of rain, the roof becomes a funnel channelling water into the heart of the structure. This rain collection acts symbolically, highlighting water as a fundamental resource for human survival and prosperity.

In the evening, the canopy becomes a source of illumination. Wall perforations will give glimpses of movement and activity inside the pavilion to those outside. In this way the Pavilion becomes a beacon of light, a symbol of storytelling and togetherness.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Creating spectacles
unfinished: new style 2015
Plantation chair… by Studio Aisslinger
shipping containers, new era